Karpuz ile Yaratılan Katma Değer..

10940631_10153031277794110_3437137553256272113_nÇiftçi Kulüp olarak bir günümüzü Çukurova topraklarını gezmeye ve özellikle karpuz dikimi yapan çiftçimiz ile görüşmeye ayırdık. Yaptıklarını izledik, sorunlarını dinledik. Kendilerinden bilgiler aldık.

İşte gördüklerimiz ve anlattıkları..

Ocak ayında ilk dikime başlıyorlarmış. Bu ayda toprakla buluşturulan fideler turfanda karpuz olarak hasat edilecekmiş. Ancak dikim hala sürüyor. Şubat ve Mart aylarında da dikim sürecek, 15 Mayıstan sonra da ilk hasat yapılacak, Temmuz ortalarına kadar da hasat devam edecekmiş.

Geçmiş yıllarda hep duyduğumuz “kabağa karpuz aşılamak” tartışmaları artık geride kalmış. Yüksek ve kaliteli verim alınabilen, hastalıklara karşı dayanıklı, düşük sıcaklıklara toleranslı, daha az ilaç ve daha az su ihtiyacı olan kabağa aşılı karpuz çiftçi tarafından benimsenmiş. Çiftçimiz, “dikimini yaptığımız yeni tür fidelerden yetiştirilen karpuzları yerken kabak tadı alınmıyor, birde hasat erken yapılmazsa, olgun karpuzda kabak tadı hissedilmez” diyorlar.

Karpuz artık tohum yerine aşılı fidelerin dikimi yolu ile yapılıyor. Karpuzun 90’a yakın çeşidi olmakla birlikte, bölge ile uyum sağlayan ve alıcılar tarafından tercih edilen 5 yada 6 çeşit tür’ün dikimi yapılıyormuş.

Çiftçi karpuz fidesini örtü altına alıyor ve fidenin boy atması ile birlikte ikinci kat örtü ile fidenin üstünü örtüyor. Bu hem fidenin hava ve çevresel faktörlerden etkilenmesini, hem de örtü altı sıcak ortamlarda fidenin daha çabuk gelişmesini sağlıyormuş.

Çiftçimiz; bir fideyi 1.2. liraya  satın alıyor, tarlanın dönümüne 340 fide dikiyormuş. 1 kök fideden ortalama 3,5 karpuz üretiyor. Karpuzun ortalama ağırlığı ise 7-8 kg. oluyormuş. Dönüm başına 7,5 Ton karpuz hasat ediliyormuş.IMG_9011

Bölgemizde üretilen karpuzun yüzde 50’si turfanda olacak, kalan ise sezonda hasat edilecekmiş. Sulama birliklerinden aldıkları bilgiye göre bu yıl, 150-180 Bin Dönümlük bir arazide karpuz dikimi gerçekleşecekmiş.. Sezon sonunda ise ortalama 1.200.000 Ton Karpuz hasatı yapılacakmış. Bunu başka bir ifade ile anlatmak gerekirse, üretimi yapılan karpuz, 12-13 tonluk, 100 Bin taşıma aracı ile Türkiye’nin her yerine ve başka ülkelere gönderilecekmiş.

Bu yazının konusu, karpuz yetiştiriciliği değildir. Bu yazı ile çiftçimizin sadece karpuz üretimi ile  yarattığı katma değere dikkat çekmek, bunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istedik.

Çiftçimiz, bozmadan, dağıtmadan, kimseye rahatsızlık vermeden, çevre kirliliği yaratmadan, üretim yapıyor. 1.2 liraya aldığı fideden 20 – 25 kg.lık karpuz üretiyor. Binlerce, onbinlerce kişiyi istihdam ediyor. Kendisine girdi sağlayan sektörleri destekliyor. 100 Bin nakliyeciye iş imkanı yaratıyor. Ürettiği ürün her aşamada vergilendiriliyor.

Bilinsin istedik..