Search
Close this search box.

Narlar Sökülüyor

IMG_8611Ülkemizde yetişen tatlı-mayhoş, çekirdekli-çekirdeksiz, kırmızı-sarı, küçük meyveli-büyük meyveli tescili yapılmış 50’ye yakın nar vardır. Mükemmel görüntüsü, olağanüstü lezzeti, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi ve piyasa değeri nedeniyle ülkenin hemen hemen her yerinde alabildiğine nar dikilmiştir. Yazılı ve görsel basındaki abartılı haberler de plansız dikimde etkili olmuştur.

Mersin’in de bu furyadan nasibini almaması mümkün değildi. Ovadan, yamaçlara, susuz alanlardan sulu alanlara, narenciyesini, şeftalisini söken çiftçi her bulduğu yere nar dikti.

Sorunlar kısa bir süre kendisini göstermeye başladı. Öncelikle yetiştirme sorunları yaşanıyordu. Özellikle ağır, tınlı topraklarda ve nem oranının yüksek olduğu bölgelerde kök çürümeleri ve mantari hastalıklarla başetmek güçleşiyordu. Çiftçi hastalıklarla mücadele etmek için ilaca boğulmuştu.

Yine, narın fiyatının yüksek olduğu kanısı yazılı ve görsel basında alabildiğine yer almasına rağmen, çiftçi birim m2.de istediği verime ulaşamadığından, bir türlü karlılığı yakalayamamıştı.

Bir başka sorun ise onca yapılan reklama rağmen, bir nar endüstrisinin oluşturulamamasıydı. Her ne kadar hicaz nar depolamaya elverişliyse de, diğer nar türlerinin hasattan çok kısa bir süre sonra tüketilmesi gerekiyordu. Nar meyve suyu ya da nar ekşisi tesislerinin kurulmaması ikinci kalite narın tüketilememesi gibi sorunu da ortaya çıkartmıştı.

narBir başka etkisi ise bölgesel zararlarıydı. Yoğun narenciye dikili alanlarda nar bahçesi tesis edilmesi farklı hastalıkların üremesine uygun ortam hazırlıyordı. Şekerimsi etkili nar, ekşi etkili narenciye meyvesinde Akdeniz Meyve sineği hastalığının patlamasına sebebiyet vermiştir.

Tüm bunlar bir yandan nareciye üreticisi olan Çukurova çiftçisinin diğer yandan nar üretmesi ile birlikte, “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olması” durumuna sebebiyet vermiştir.

Şimdi bahçeler sökülüyor. Sağın solun, basının dolduruşuna gelen çiftçinin 6-8 yıllık emeği heba oldu.

Oysa Tarım Bakanlığı her yaptığı master planların bir tekini hayata geçirseydi, bölgesel planlamasını yapar, arazi ve iklim koşullarına uygun türleri belirler ve bu ürünleri teşvikli ürün kabul ederek, dikim yapanları teşvik sisteminden yararlandırırdı.

Geçmiş olsun…

Yorum yapın

− 1 = 3