Search
Close this search box.

Sertifikalı Sarıulak Fidanları Ayvalık Çıktı!

Sarıulak
Sarıulak

Zeytin fidanları, yaprakları ve kökleri dışında, bütün vejetatif aksamları ile üretilebilen bir ağaçtır. Zeytin üretiminde çekirdek, yeşil çelikler, kalın dal çelikleri, yumrular, yumrulu kökler, ağaçların dibinden çıkan dip sürgünleri kullanılır. Ancak genel anlamda aşıyla üretim ve yeşil dal çelikleriyle üretim olmak üzere iki türlü üretim yapılır.

Aşıyla üretimde çekirdekten elde edilen ergin ağaçların aşılanması esastır. Tohumla üretmede nesillerde az ya da çok bir açılma görülür. Ancak, zeytin dikim sahalarının genişlemesi ve yeni endüstriyel zeytin bahçelerinin kurulma talebi ve ihtiyacı karşılama isteği, bu tür fidancılığın hızla gelişmesini sağlamıştır.

Diğer bir üretim şekli ise sağlıklı ağaçlardan alınan yeşil dal çeliklerinin köklendirilmesi suretiyle yapılır.

İlk yöntemde tohumun aşılanabilir ağaççık haline gelmesi ve aşılanması uzun bir süreç gerektirir. Diğer yöntemde ise belirli türlerde, yeşil dal çeliklerinin tutum oranı yüzde 10’lara kadar düşer.

Gemlik ya da Ayvalık türü zeytin fidanlarında yeşil dal çeliklerinin tutum oranı yüzde 90’lar civarındayken, Sarı Ulak gibi türlerde bu oran çok daha düşük olabilir.

Çok fazla zeytin fidanı üretmeyen fidancılar çelikleme yöntemini ve tür olarak da tutum oranı çok yüksek olan Gemlik ve Ayvalık türü fidanları yetiştirmeyi tercih ederler.

Ayvalık
Ayvalık

Hepsini aynı kefeye koymamakla birlikte bir kısım fidancılar talep halinde benzerlikleri nedeniyle, sarı ulak yerine ayvalık fidanlarının satışını yapmaktan ve bu konudaki yasal boşlukları da bildiklerinden, satışını yaptıkları fidanlar için “sarıulak”   sertifikası düzenlemekten çekinmezler. Bu nedenle, bölgemizde dikilen ve bölge ile hiç uyum sağlamayan, verimsiz çok sayıda Ayvalık türü fidan sökülmeyi beklemektedir.

Yorum yapın

73 + = 74