Search
Close this search box.

Yaban Domuzu Popülasyonu Artıyor mu?

Fıkra bu ya.. Orman Genel Müdürlüğü Orman Bölge Müdürlüğüne yazdığı bir yazı ile; “Bölgenizde domuz popilasyonunun arttığı konusunda yaygın şikayetler bulunmaktadır. Bölgenizde bulunan domuz sayısının tespiti ile genel müdürlüğümüze bildirilmesini rica ederiz.. der..26614704

Genel Müdürlüğünden yazıyı alan Bölge Müdürü şaşkındır. Bölgemde kaç domuz bulunduğunu ben nereden bileyim! Nasıl sayacakmışım domuz sayısını.!. der ama vazife vazifedir ve yazar..Nasıl olsa gelip sayacak değiller ya.!  Yaptığımız araştırma sonucunda bölgemizde 5275 tane domuz bulunduğu  tespit edilmiştir.

Genel Müdürlük yeniden yazar; Kayıtlarımızda bulunan önceki yıllar istatistiklerine göre, bölgenizde domuz popülasyonunda 2114 adetlik bir artış tespit edilmiştir. Bu artış, bölge çiftliklerinde sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle, sürek avı tertip edilmesi ve artışı tespit edilen 2114 adet domuzun itlafı rica olunur.

Emri alan yetkililer çareyi avcıları göreve çağırarak “seferberlik” ilan etmekte bulur. 2114 adetlik yaban domuz avı yetkisi avcılara verilir ve sürek avı başlatılır.

Gerçekler….

  • Domuzların yaşam alanları ve göç yollarının önemli bir bölümü bozuldu. Makine ve insan çalışması ve özellikle de oto yolların çevresinin tel çit ile çevrilmesi, adaptasyonu ve hareket kabiliyeti yüksek olan domuzların farklı alanlara yönelmesine sebebiyet verdi. Bu nedenle, her zamankinden farklı olarak yollara, istanbul boğazına, hatta insanların yaşam alanlarına yöneldiler.
  • Geçtiğimiz yılda gerçekleşen trafik kazalarının 314 tanesinin sorumlusu yaban domuzları olduğu belirtildi.caycinin-yaban-domuzlari-ile-dostlugu-gorenleri-sasirtiyor-IHA-20140607AW111604-4-t
  • Konunun uzmanların domuz popülasyonunun gerçekten de arttığını ifade ediyorlar. Yaban domuzu popülasyonunun neden arttığı tam olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar, domuzların yaşam alanlarına yapılan tecavüz nedeniyle, gelecek endişesi taşıyan domuzların neslini sürdürebilmek için üreme kaabiliyetini geliştirdiklerini söylüyorlar.
  • Bir başka grup uzman ise; bazı bölgelerde, yaban domuzlarının çok sevdiği mısırın ekiminin yaygınlaştırılmasının da hayvanların nüfusunun artmasına katkıda bulunmuş olabileceği kaydediliyor. Tarladaki mısır bitkisinin uzun ve sık olmasının hayvanların avcılardan saklanmasını da kolaylaştırdığına işaret ediliyor.
  • Diğer bir neden ise köyden kente göç ve avcı sayısındaki azalma olarak gösteriliyor.

Yorum yapın

− 4 = 1