Mısır’da Fırsatlar

Mısır’da tarım ürünleri alan ve ihracatını yapan Türk tüccarları kaliteli ambalaj bulmakta ve görselliği yakalamakta zorlandıklarını belirtiyorlar. Yine kaliteli plastik kasa temininde sıkıntı yaşadıklarını, bulabildiklerinde ise kalite sorunu olduğunu ifade ediyorlar. Aynı sorunları mısırlı üreticilerde dile getiriyorlar. Plastik kasa üretimi yapacak enjeksiyon tesisi kurulduğunda, plastik hammaddesinin çok ucuz fiyatlara Suudi Arabistan’dan temin edilebileceği, elektrik fiyatlarının da ucuz olması nedeniyle düşük maliyetli kasa üretilebileceğini belirtiyorlar.

Çok büyük bahçeler var ve yeni tesis edilen sayısız bahçe gördük. Bir kısım bahçelerin etraflarına yerel bir tuğla ile duvar örüldüğünü, bir kısım bahçelerde ise kargı ile çit oluşturulduğuna gözlemledik. Bizim bahçeler etrafındaki tel-çit sistemleri ve benzeri ürünlere ise hiç rastlamadık. Hatta otoyol güvenliğini sağlamak için bile buna benzer sistemlere kurulamamış. Bu nedenle, hem güvenlik, hem çöl tozu koruması yapabilecek tel-çit sistemlerini Mısır’da üretecek iş adamlarına fırsatlar olabileceğini düşünüyoruz.

Ambalaj kutu malzemesi konusunda ciddi sorunlar yaşanıyormuş. Paletlere yerleştirilen kutular kısa sürede esniyor yada eğiliyormuş. Paletler üzerine yerleştirilen plastik kutuların çift köşebent ile güçlendirilmeye çalışıldığını gözlemledik.

Türk tüccarlar, bizim ülkemizdeki üretim teknikleri çok daha iyi, çiftçimizde çok daha bilinçli. Mısırda kiralanabilecek seralarda üretim yapabilecek Türk çiftçisi ile sözleşmeli üretim yapabiliriz. İstediğimiz ürünleri ürettikleri taktirde alım garantisi veririz diyorlar. Yaptığımız araştırmada Mısır’daki kapalı yüksek sera kiralarının bizdeki kiralara göre 1/3 oranında ucuz olduğunu fark ettik. Üretim için yapılacak tüm girdiler Türkiye’den ucuz. Serada çalışacak işçi temininde sorun yok. Bu nedenle, güney illerimizde üretim yapan Arapça bilen çiftçilerimiz gelsinler ve burada arazi kiralamalarına yardımcı olalım ve ürettiklerini satın alalım diyorlar.

Çok sayıda zeytin ağacı görmemize rağmen, zeytincilikte çok başarılı değiller. Bu nedenle, kiralanabilecek yada satın alınabilecek ucuz arazilerde zeytin üreticiliği yapılabilir diye düşünüyoruz.

Sonuç;

Mısır planlı tarıma geçmiş ve uzun yıllara dayalı öngörüleri var. Ülkeleri için önemli bir tehdit oluşturan çölleşme baskısını ağaç dikerek önledikleri gibi, bu alanları önemli bir üretim deposu haline getirmişler. İklimlerinden kaynaklanan avantajları da çok iyi kullanacaklar gibi görünüyorlar. Mazot, elektrik, ilaç, gübre ve işçilik giderleri çok düşük. Özellikle mazotun ve elektrik’in bize göre beşte bir gibi ucuz olması ürün fiyatlarının da düşük olmasını sağlamış. Ama en önemli avantajları büyük araziler. Bu arazilerde yapılan üretimlerde verimlilik yakalanmış. Diğer bir artıları ise arazilerdeki kumlu yapı. Kumlu yapı, hem ağaç kök yapısının daha hızlı gelişmesini sağlıyor, hem de köksü bitkilerde kalite yapıyormuş. Ayrıca Ortadoğu ve Afrika pazarlarına yakınlıkları bir başka avantajları.

Dezavantajları ise, ambalaj ve paketlemedeki kalite sorunu. Uluslararası pazarlarda, özellikle Rus pazarında tecrübeleri yok.

Bu nedenle, ÇİFTÇİ KULÜBÜ olarak girişimci insan gücümüz ile bu pazarın etkilerini kısmen de olsa lehimize çevirme imkanı bulunacağını düşünüyoruz

Yorum yapın

6 + 1 =