Mısır’da Şeker Üretimi

Mısır’a giderken Türkiye’deki dostlarımız uyarmıştı.

Şeker’e dikkat edin.  Mısır sıcak bir ülkedir. Tıpkı bizler gibi Mısır’lılarda şekerleme ve tatlıya düşkündür.  Muhtemelen  Suriye, Ürdün gibi, tatlı ve baklava sektörü gelişmiştir. Bu ülkede pancar yetişmeyeceğine göre, şekere olan ihtiyaç fazladır. Bu nedenle, şeker konusunda Mısır ile Türkiye arasında ticari işbirliği yapılabilir. Fırsatlar yaratılabilir.

Şeker pancarı ülkemizde karasal iklimin hakim olduğu yörelerde yaygın olarak yetişiyor, soğuk iklimi seviyor ve soğuk iklim bölgelerinde yetişen şeker pancarında şeker oranı yüksek oluyor. Biz böyle biliyorduk. Bu nedenle, bu ürünün Mısır gibi yüksek sıcaklığın etkili olduğu ülkelerde yetişmeyeceğini, sıcak bölgelerde ancak şeker kamışından şeker elde edilebileceğini düşünüyorduk.

Ancak bildiklerimiz tamamen yanlışmış.

Mısır gezimizde gördüğümüz Mısır’lılar şekerleme ve baklava türü tatlı üretiminde pek iddialı değil.  Fakat Umm Ali, yada Om Ali denilen bir tatlıları var ki; Mısırlılar için onsuz bir hayatı düşünmek bile mümkün değil. Bir çeşit puding.. Puf börek üzerine krema ve bol şekerli süt döküyorlar, üzerini ise fındık, antep fıstığı,hindistan cevizi, kuru üzüm serpiştirip bir süre pişiriyorlar ve bu şekilde servis ediyorlar.

2011 yılında başlayan ayaklanma ve hemen arkasından gelen darbe nedeniyle Mısır ekonomisi bir süredir ciddi sorunlar yaşıyormuş. Ülkede hem turizm geliri, hem Süveyş kanal geliri düşmüş, hem de Suudi Arabistan dan alınan  sübvanse edilmiş petrolün  eskisi gibi ucuz fiyatlara alınamaması gibi nedenlerle ekonomi iyice kötüye gitmiş, halk önceleri sübvanse edilmiş şekilde satılan şekere ulaşmakta güçlük çekmiş ve şekerde karaborsa oluşmuş ve halkın şeker bulamamasından ve özellikle Umm Ali yapamamaktan kaynaklanan sebeplerle yeni bir ayaklanma tehlikesi başgöstermiş. Bu durum o kadar büyük endişe yaratmış ki,  hükümet derhal radikal kararlar almış,  şekerpancarı ekim alanlarını genişletmiş ve şeker fabrikaları kurulmasını teşvik etmiş.

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi, Mısır iklimi gündüzleri sıcak, geceleri kısmen soğuk, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları bize göre daha fazla ve ülke son derece az yağış alıyor. Ama gezdiğimiz her dört pivot arazinin birisinde şeker pancarı yetiştirildiğini gözlemledik.  Görüştüğümüz yetkililer ise kumlu toprak yapısının şeker pancarı üretimine son derece uygun olduğunu, bitkinin yaprak ve gövde yapısının hızlı geliştiğini, her ne kadar yağmur yağmasa da pivot sulamalarla bu sorunu çözdüklerini ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farlarının ise aroma ve şekerlenmede olumlu etki yaptığını, üretim alanları yakınlarına kurulan şeker fabrikaları ile yaptıkları sözleşme ile onların ihtiyaçlarına uygun üretim yaptıklarını, Mısır’ın şekere ihtiyacı olduğunu ve beslenme alışkanlıklarının yüksek şeker ihtiva ettiğini belirtiyorlar.

Ayrıca şeker pancarından elde edilen ürünün sadece şeker olarak algılanmamasını, yan ürün olarak, hayvan yemi, sanayi alkolü üretiminde kullanılan melas ve yine tarımsal gübre olarak kullanılan şlempe ürettiklerini de belirtiyor ve şeker kamışından elde edilen şekerin, pancardan elde edilen şeker’e göre daha ucuza mal olduğu iddiasının yanıltıcı olduğunu özellikle belirtiyorlar.

Mısır da alabildiğine pancar üretimini görünce son yıllarda ülkemizde yaşanılan tartışmalar aklımıza geldi.

Pancar çok su tüketiyormuş.. Pancar’dan şeker üretimi şeker kamışına göre çok daha maliyetli ve zormuş.. Türkiye mısır üretiminde önemli aşamalar kaydetmiş ve nişasta bazlı şeker’e geçmeliymişiz.

Pancar üretiminden vazgeçmemiz gerektiğini söyleyenlere ithaf ederiz.

Yorum yapın

64 − 58 =