Antika Traktörler

nostaljik-traktor

Ülkemiz, sanayi ülkesi olma yolunda önemli aşamalar katetmekle birlikte hala önemli bir tarım ülkesidir.

Tarımda modernleşme çalışması büyük devlet adamı Atatürk ile başlamıştır. Tarımda modernleşme Atatürk’ün en büyük hayalidir. Kurduğu tarımsal işletmeler için 1917 yılında Türkiye’ye getirilen traktörler üzerinde tarla sürerken çekilmiş fotoğrafları incelenirse, bu işten ne denli keyif aldığı görülecektir.

1917 ve sonraki yıllarda başlayan tarımsal mekanizasyon 1950’lerden sonra hızla artmış ve 60’tan fazla model/marka traktör ithal edilmiş ve tarımın hizmetine sunulmuştur. Ancak sonraki yıllardaki gelişmeler bu traktörlerin önemli bir bölümünün yenileri ile değiştirilmesi sonucu eskilerin hurdalıklara gönderilmesi ile son bulmuştur. Türkiye’nin tarımsal mekanizasyon tarihi açısından çok önemli olan bu traktörlerle ilgili bir tarih çalışması yapılmamış, uzun yıllar tarım müzesi oluşturmak mümkün olmamıştır.

Ancak 1999 yılında Hüseyin ÇİLOĞLU isimli bir araştırmacının çabaları ile bu traktörlerin önemli bir kısmının fotoğrafları çekilmiş ve bir belgesel arşivi oluşturmak mümkün olmuştur. Sonraki yıllarda bir kısım girişimcinin çabaları ile belirli sayıda traktör hurdalıklardan bulunmuş ve aslına uygun olarak onarılmıştır. Bunlardan ilki Çanakkale Gelibolu’da bulunan Dursun KESKİN traktör müzesidir. 65’a yakın traktör, Dursun KESKİN’in özverili girişimleri sonucunda aslı ile birebir olarak onarılmış ve Dursun KESKİN Traktör Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır. www.traktormuzesi.com.tr

2014-03-22 12.04.56Ülkenin bir çok yerinde başka girişimciler tarafından da bir kısım traktörlerin toplandığını ve bunların aslına uygun onarıldığını biliyoruz. Bu traktörlerin de müzeye kavuşturulması halinde bu müzelerden ve traktörlerden de bahsedebileceğiz.

Bizler de biliyoruz ki; Çukurova gibi dünyanın en önemli tarım topraklarında, çok önemli tarımsal işletmeler bulunmaktadır. Ağaların çiftlikleri bulunmaktadır. Bu işletmelerde atadan kalan tarımsal makinelar ve traktörler, işletme sahipleri tarafından çok iyi şekilde korunmaktadır. Bu makineler ve traktörler de bizler tarafından bulunacak ve gün ışığına çıkartılacaktır.

Bu araştırmaları sürdürürken, Mersin hurdalıklarında 1951 model Karl Ritscher marka bir traktör ve 1952 model Deutz marka bir traktör bulduk. Bunları satın aldık ve aslına uygun olarak onardık, çalışır hale getirdik. Çiftçi Kulüp olarak hedeflerimiz arasında bu traktörlerin sayısının çoğaltılması ve çiftçi için vazgeçilmezler arasında bulunan traktörlere ilginin artırılması için Nostaljik Traktör festivali düzenlenmesi bulunmaktadır.

Ayrıca tarımın sorunlarına ışık tutabilecek ve genç girişimcilerin ilgilisini çekebilecek her organizasyonda bu traktörleri görsel sunuma hazır edeceğiz.

Yorum yapın

− 1 = 1