Brezilya Yaklaşan Tehlike mi? Potansiyel Partner mi?

Galiba tarımda her şey yeni başladı.  Desert-Air-by-George-Steinmetz-02-634x423

İnsanlık anladı ki;  gelecek için beslenme çok önemlidir. Üretim gereklidir. Gıda ürünlerinin alternatifi yoktur. Yemek artık insanlık için doymaktan çok keyif almak halini almıştır. Onun için “yemek değil daha iyi yemek” slogan haline gelmiştir.

Artık bu ülkede kimse, “Tarım ülkesi olmaktan kurtulalım, fındık fıstık satmak yerine sanayileşelim.. “ demiyor. Tarım ülkesi olmanın beslenme algısını değiştirdiğini, daha çok istihdam yarattığını, milli ekonomiye katkıda bulunduğunu, tarımın çevreyi kirletmediğini” herkes fark etti.

Bunu sadece Türkiye fark etmedi. Dünya da fark etti. Bunun için tarımın geliştirilmesi için çok sayıda proje, dünyanın farklı yerlerinde hayata geçiriliyor.

Proje çok ama, Çiftçi Kulübü bu ülkelerden sadece bizim için önemli olabilecek, alternatif etki yaratabilecek iki ülkeden bahsedecek.   Brezilya ve Arjantin..

Bu ülkelerden Arjantin’i biliyoruz. Arjantin çok büyük tarım alanlarında, çok büyük tarım işletmelerinin olduğu bir ülkedir. Limonda alternatifsiz rakibimizdir. Oradaki her türlü ürün artışı  bizdeki limon piyasasını doğrudan etkiler. Limon fiyatlarını düşürür yada yükseltir. İhtiyacı olanlar tarafından da üretim değerleri çok yakından takip edilir.

Fakat  bizim için gelecekte önemli olacak, önemli rekabet oluşturacak ülke Brezilya’dır. Bu nedenle, Çiftçi Kulüp Brezilya’yı ayrı bir başlık altında değerlendirme gereğini hissetmiştir.

Brezilya da her şey, EMPRAPA isimli bir Tarım Araştırma Kuruluşunun kurulması ile başlar.  Bu kuruluş, Brezilya da tarımın gelişmesi, geliştirilmesi için tam yetkilerle donatılır.

wide17EMPRAPA önce;  tarım arazisi olarak kullanılabilecek alanları belirler, su kaynaklarını tespit eder ve en uygun çeşitlerin üretileceği üretim havzaları oluştur. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılır. Artık tarım alanlarını nasıl oluşturulacağı, hangi kıstaslara göre kullanılacağı, hangi ürün çeşitlerinin ekim ve dikimini yapılacağı, su havzalarının nasıl kullanılacağı, hatta sulama kanallarına ne kadar yaklaşılacağını kadar tüm kurallar EMPRASA tarafından belirlenir.

Esasında Brezilya da halen tarım yapılan 50 milyon Hektar tarım arazisi varken, 350 milyon Hektar kullanılamayan tarım arazisi vardır. Dünya su kaynaklarının yüzde 4’ü bu ülkedir. Tarım yapılması için gerekli yağmur gerektiği kadar alınmaktadır. Brezilya tüm olumsuz koşullarına rağmen, dünyanın en önemli portakal suyu üreticisidir.

EMPRASA tarafından tüm bu tespitler yapıldıktan sonra Mato Grosso bölgesi pilot bölge olarak seçilir, üretim alanları belirlenir, üretim çeşitleri tespit edilir ve tarım arazilerinin ıslahı için gerekli çalışmalar hızla başlatılır. Sonuç ise büyük bir başarıdır.brezilya-tarim-hayvancilik

Artık dünya planlı tarımın önemini konuşmaya,  Brezilya’daki tarımsal gelişmeyi ilgi ile izlemeye başlamıştır. Dünya için Brezilya artık sadece “karnavallar” ülkesi değil, önemli ve potansiyel bir tarım ülkesidir.

Türkiye’nin Brezilya dan alacağı çok ders vardır. Küçük arazi yapısı ve plansızlık ve küçük işletmecilik Türkiye’nin önemli sorunudur. Fakat güçlü pazarlara yakınlığı, dinamik insan kaynakları ve ihracattaki tecrübeleri nedeniyle Brezilya ya karşı avantajlı durumdadır. Umuyoruz ki, Türkiye bu avantajlarını en iyi şekilde değerlendirecek ve Brezilya ya partner olacaktır.

Yorum yapın

27 − 26 =