Burhanettin Kocamaz Tarım’ı Seviyor..

kocamaz-bu-fuar-anamur-un-il-olma-yolundaki-e-6694966_x_oBelli ki; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın tarım’a ilgisi var ve tarım’ı seviyor. Sürekli Tarım Fuarlarını geziyor ve incelemelerde bulunuyor. Tarımla ilgili ilgisiz herkesle sorunlarını konuşuyor, düşüncelerini açıklıyor ve projelerinden bahsediyor. Göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını da kurmuş. Umarız projelerini de hayata geçirir ve bu sektör için bir ışık olur.

Esasında 12.11.2012 tarihinde yayımlanan 6336 Sayılı Kanun ile köy iken mahallelere dönüşen yerlerle ilgili düzenleme yetkisi ve Tarım ve Hayvancılığa destek olma görevi Büyükşehir Belediyelerine vermiştir. Bundan da anlaşılacağı gibi, önceden köy iken, mahalle haline gelmiş yerlerle ilgili her türlü altyapı hizmeti Büyükşehir Belediyeleri tarafından verilecek, Tarım ve Hayvancılığın gelişmesi için her türlü çaba gösterilecektir.

Sayın Burhanettin Kocamaz, Çiftçi Kulüp ve üreticiler olarak bizimde görüşlerimize değer verirler ve bizleri de dinlerlerse, işin mutfağında olan bizlerinde önerileri olabilir. Bunlar nelerdir?

  • Mersin çok önemli bir tarım kentidir. Gelirlerinin önemli bir bölümü tarımsal istihsalden oluştuğu gibi, diğer bir önemli kısmı ise tarıma dayalı ürünlerin işlenmesi ve ticari faaliyeti sırasında katma değer yaratılarak oluşan gelirleridir. Bu nedenle, bu husus Büyükşehir Belediyesince çok ciddiye alınmalıdır.
  • Üretimden, tüketime kadar geçen süreçte pek çok aktör faaliyet alanında yer alır. Şüphesiz ki, bu aktörlerin tamamı önemli görevler üstlenir. Ancak bunların en önemlisi üreticidir. Sorunların en büyüğü de üretim aşamasındadır. Bu nedenle, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığında görev yapacak kişilerin, mutlaka ürünü tanıyan, üreticiliği bilen, sorunlara geniş bir yelpazeden bakabilecek kişilerden oluşması gerekir.
  • Çiftçinin en temel sorunu, tarımsal arazi sorunudur. İyi olmayan tarım arazisinde iyi tarım yapmak mümkün değildir. Bu nedenle, belediyeler, gerek çevre düzeni planları, gerek diğer ölçekli planlarla, tarımsal arazi sınırlarının belirlenmesine etkili olmalı, bu sorunu kökünden çözmelidir.
  • Çiftçinin diğer ve en önemli sorunlarında birisi su’dur. Her geçen gün su ile ilgili sorunlar büyümektedir. Mevcut suyu en iyi şekilde kullanmak, zayiatları en aza indirmek için projeler geliştirilmeli, tarım havzalarında yağmur sularını tutacak projeler hayata geçirilmelidir.
  • Çiftçi hayalci projelerle uğraşmak istememektedir. Bu nedenle, gerçekçi, çevreci, insan sağlığını önemseyen tarımsal üretim projeleri mutlak surette hayata geçirilmelidir.
  • Anamur Muzu, Lemas Limonu, Tarsus Beyazı Üzümü, Tarsus Sarı Ulak gibi bölgesel ürünler korunmalı ve üretiminin artırılması için gerekli çabalar gösterilmelidir.
  • Çiftçi, Pazar bulmakta sorunlar yaşadığından, endüstriyel ürünler üreticiliğinden, hızla uzaklaşmaktadır. Bu nedenle, susam ve yer fıstık gibi ürünler için bölgesel alanlar oluşturulmalı ve bu ürünlerin endüstrisi desteklenmelidir.
  • Mersin artık, bölgesel pazarlara, ülke hallerine sığmayacak kadar büyüdü. Bu nedenle, uluslararası fuarlarda marka ürünlerle rekabet edebilmenin yolları mutlaka bulunmalıdır.
  • Artık söylemekten bıktık. Tarımda ara eleman yetişmiyor ve çiftçi kaliteli eleman bulamıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarım Meslek Liselerinin kurulmasına öncülük etmelidir.
  • Belediyelerin yada hazinenin elinde bulunan tarıma elverişli alanlarda, altyapısı tamamlanmış Organize Tarım Alanları oluşturulması için çaba gösterilmelidir.
  • Bölgesel ürünlerin tüketileceği planlı sosyal alanlar oluşturulmalıdır. (Karaduvar’da balık, Ayvagediğinde et lokantacılığı gibi..) Tüm bunlar bu ürünlerin tüketimini teşvik edecektir.

 

 

Yorum yapın

− 1 = 2