Enerji Dağıtım Şirketleri Bakanlık Tesislerine Bile Hizmet Götürmemiş.!

Nereden anladık bunu? Tabi ki, Tarım ve Orman Bakanlığının 2018 yılı Sayıştay Raporundan..

Sayıştay Raporunun (BULGU 19) Başlıklı bölümünde elektrik dağıtım şirketlerinin görevlerini söyle belirlemiş..

  • Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmelik’in 4’üncü maddesine göre; iletim tesisleri ve dağıtım gerilim seviyesinden bağlı üretim ve tüketim tesisleri direğinden, alçak gerilim seviyesine bağlı tüketicilerin yapı bina giriş noktalarına kadar, dağıtım şirketi tarafından tesis edilir.
  • 01.2014 tarih ve 28896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmelik’e göre; alçak gerilim (AG) seviyesinden bağlı tüketiciler için enerjinin yapı bina giriş noktalarına kadar getirilmesi, orta gerilim (OG) seviyesinden bağlı tüketiciler için tüketim tesislerine ait şalt sahalarının (trafoların) bittiği noktadan sonraki nihayet direğine kadar getirilmesi, (trafo dahil) dağıtım şirketlerinin sorumluluğundadır.
  • Dağıtım şirketi ihtiyaç sahibi kişi ve kurumların enerji talebini, meskûn mahal içinde ve meskûn mahal dışında farklı zaman dilimlerinde karşılaması gerektiği 28.01.2014 tarih ve 28896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nin 10’ncu maddesinde hüküm altına alınmıştır. Buna göre adı geçen Yönetmelik’in 10’uncu maddesinde; “Meskûn mahal içinde bulunan kullanım yerlerine yönelik bağlantı taleplerinin, bağlantı anlaşmasının imzalandığı tarihten itibaren; Sadece AG (alçak Gerilim) bağlantı hattının gerekli olduğu durumlarda 2 (iki) ay, Mevcut AG şebekesinde kapasite artışı veya ilave tesis yapılması gereken durumlar ile mevcut dağıtım transformatörü tesisinde güç artışı yapılması gereken durumlarda 4 (dört) ay, Yeni bir dağıtım transformatörü veya dağıtım merkezi yapılması gereken durumlarda 6 (altı) ay, Sadece OG (Orta Gerilim) bağlantı hattının gerekli olduğu durumlarda 4 (dört) ay, OG bağlantı hattı dışında, 2 (iki) km’ye kadar OG şebeke tesis edilmesi gereken durumlarda 6 (altı) ay, OG bağlantı hattı dışında, 2 (iki) km’den daha uzun OG şebeke tesis edilmesi gereken durumlarda 18 (on sekiz) ay içerisinde karşılaması esastır. Meskûn mahal dışında bulunan kullanım yerlerine yönelik bağlantı talepleri kullanıcının bağlantı başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde karşılanır.” denilmiştir.
  • Enerji dağıtım şirketi, Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca; yeterli, güvenli, sürekli ve kolay şekilde hizmet alma ve hizmet seçeneklerinin öğrenmelerini teminen gerekli bilgilendirme faaliyetini yerine getirmekle yükümlüdür.

Sayıştay raporunda enerji dağıtım şirketlerinin görevleri uzun uzun anlatılırken, Tarım ve Orman Bakanlığı tesislerinin yapımı sırasında bile Enerji Dağıtım şirketlerinden gerekli hizmetin alınamadığı, işin ivediliğine binaen bu enerjinin üretim tesislerinden binalara getirilmesine ve trafoların kurulmasına kadar geçen bölümlerin bizzat bakanlık tarafından yapıldığı, ancak tesis bedellerinin dahi ilgili dağıtım şirketlerinden alınamadığı rapor edilmiş.

Tüm bunları işitince, devletin enerji dağıtım şirketlerine yaptıramadığı yatırımı, zurnanın son deliği çiftçi nasıl yaptırır diye sorduğunuzu duyar gibi olduk.

Kendi bölgemizi anlatalım.. Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim bölgesiyiz ya.. Hasbel kader ürettiğimiz ürünü işleyecek bir tesis kurmaya kalkışmaya görelim. İşte o zaman doğduğunuza pişman ederler. Tarım İl Müdürlüklerinden, sulama birliklerinden, DSİ. Müdürlüklerinden alacağımız belgelerle, önce çiftçi olduğumuzu ve tüketeceğimiz enerjiyi (sanki tarımsal amaçlı kullanım bir avantaj sağlıyormuş gibi) tarımsal amaçla kullanacağımızı ispat etmemiz gerekir. Tüm bu zorlu aşamaları geçtikten sonra, ana dağıtım hattından, kuracağımız tesise kadar geçecek alanda kaç direk dikmek gerekiyorsa, o kadar direği kendi imkanlarınızla diker, trafonuzu kurarsınız.. Uzun uğraşlar sonucunda, görevlileri tesise getirir ve büyük bir nazla abonelik işlemini gerçekleştirirler..

Bunu güçlü çiftçi yapar ama, güçsüz çiftçi evinde bile kullanacağı verimli, sürekli ve kaliteli enerjiyi bulmakta sorunlar yaşar. Trafolar yetersiz, iletişim hatları güçsüz, dağıtımı yapılan enerji ise verimsizdir. Başvurular sonuçsuzdur. Bu nedenle, dünyanın en verimli ovasında binlerce dizel motor yada traktörle sulamalar yapılır, tesislerin enerjisi aynı yöntemlerle sağlanmaya çalışılır.

Bu arada;

EPDK tarafından onaylanan ve 01/10/2019 Tarihinden İtibaren Uygulanacak Vergi, Fon ve Pay Hariç Tek Terimli Alçak gerilim tarifeleri aşağıda tablo halinde gösterilmiştir.

Sanayi 49,95
Ticarethane 54,36
Mesken 36,41
Tarımsal Sulama 49,09
Genel Aydınlatma 30,17

Her fırsatta çiftçiyi desteklediğini söyleyenlere bir hatırlatma yapalım. Çiftçi enerjiyi en yüksek tarifeden ödemektedir.

 

Yorum yapın

1 + 8 =