Jeolojik Mirasın Tarımda Kullanılması.. Bazaltik Pomza..

IMG-20150819-WA0004Bazen, doğanın, jeolojinin insanlığa bıraktığı miras keşfetmek, yararlarını fark etmek çok uzun yıllar alabilir. Bu miras yanıbaşımızda durur da, ne işe yaradığını yada işimize yarayıp yaramadığını anlamayabiliriz.

İşte bunlardan birisi de “Bazaltik Pomza”dır.

Bazaltik Pomza bölgemizde bol miktarda var. 1 milyon tondan fazla rezervinin olduğu söyleniyor. Esasında volkanik lavların hızla soğuması sonrasında süngerimsi yapıda oluşan, bol gözenekli, demir ve magnezyumca zengin bir element olduğu belirtiliyor. İşin uzmanları fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle tarımsal kullanımda sayısız yararlarının olabileceğini ifade ediyorlar.

Son yıllarda tarımda kullanılan yoğun gübreleme, ilaçlama, sulama ve üretim nedeniyle toprağın kirlendiği, yorulduğu ve bir takım bulaşıcı hastalıkların etkisi altında kaldığı da bir gerçek. Bu nedenle çiftçi yorulan, kirlenen topraklarını iyileştirmek, zararlılarını yok etmek ve doğal yollardan üretim artışı sağlamak için hep bir arayış içerisinde.. Bunun için değişik formüller deniyor. Toprağın organik yada mineral eksikliğini bir yolla iyileştirmeye çalışıyor.IMG-20150819-WA0007

Sizler için biraz araştırdık.

Uzmanlar “bazaltik pomza” için diyor ki;

İçerisinde bulunan demir, çinko, potasyum, mangan, fosfor gibi minerallerin varlığı nedeniyle kimyasal gübre kullanımı azalır.

Toprağın yapısı ve dokusunu fiziksel olarak iyileştirir. Toprağa yumuşak ve kolay işlenebilir özellik kazandırır.

İçerdiği yüksek oranda minerallerin etkisiyle killi toprakları parçalayarak   yumuşak   ve geçirgen bir yapı oluşturur. Kumlu topraklarda ise kolloidal özelliğinin yapıştırıcı etkisiyle kum taneciklerini birbirine bağlayarak su tutma kapasitesini yükseltir.

Toprağın solunum ve su tutma kabiliyetini artırır. Toprağın nemli kalmasını sağlayarak bitkinin kuraklığa karşı direncini artırır. Bitkinin sıcaklık ve kuraklıktan dolayı strese girmesinin önler.

IMG-20150819-WA0011Bünyesindeki doğal mineraller ( %30-36 ) toprakta faydalı mikroorganizmaların çoğalmasına ve faaliyet yürütmesine ortam hazırlar. Elementin fiziksel yapısı sonucu ortaya çıkan enerji bitkinin kök bölgesindeki toprağı ılık tutar. Bitkinin soğuğa ve dona karşı direncini artırır. Bitkinin soğuktan dolayı strese girmesini önler. Meyvenin daha önce olgunlaşmasını sağlar.

Optimum bitki gelişimi için topraktaki gerekli doğal dengeyi düzenler. Kök bölgesinde  ideal PH dengesini (5,5-7),  ideal organik madde miktarının istenen düzeye gelmesi için  ( % 4-6 ) ortam hazırlar ve mikrobiyolojik aktiviteyi düzenler.

Bitkilerde iklim koşulları ve çevresel etkilerden dolayı (aşırı sıcaklık, kuraklık, soğuk, don rüzgar, toz, gürültü vb.) oluşan stresleri önler.

Tuzlu ve kireçli toprakların yüksek pH değerini düşürerek  ortamın toprak pH sını düzenler. Tuzu ve kireci tamponlayarak kök bölgesinden öteler.

Topraktaki kimyasal gübre  ve pestisit kalıntılarının yarattığı toksik kirliliği ve yüksek alkaliteyi düzenler. Süre içerisinde toprağı sağlıklı, güçlü ve mikroorganizma faaliyetleri için uygun bir ortam haline getirir.

Toprak yüzeyi üzerindeki hava hareketini sınırlamakla toprağın üst kısmından aşağı seviyelere doğru sıcaklık değerlerini düzenler.

Toprak yüzeyi üzerinde kabuklanmayı ve sızdırmazlığı azaltarak su süzülmesini  iyileştirir. Buharlaştırıcı su kayıplarını azaltarak toprak nemini korur.

Bitki gelişimi için yararlı mikroorganizmaların çoğalması ve aktiviteleri için uygun ortam ve enerji kaynağı sağlar.IMG-20150819-WA0003

Bazik topraklarda parçalanmaları sonucu içerdiği organik besin elementleri serbest kalarak bitki köklerince kolaylıkla özümlenirler. Toprak da azot yetersizliğini düzenler ve azot dan daha iyi yararlanılmasını sağlar.

Tüm bunlar bitkiye aroma, canlılık ve verim kazandırır.

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmada, Adana’da bazaltik pomza’nın üretimini ve pazarlamasını yapan bir firma bulduk, malzemenin doğal ortamını ve üretim şeklini gördük ve sizler için konuştuk.

Üretim Sahalarının Osmaniye Tüysüz’de olduğunu, sahadan teslim almaları ve nakliye kendilerine ait olması kaydı ile tarım için üretilmiş  özel boy-dökme “bazaltik pomza’nın  tonunu 10.-TL.verebileceklerini, tonajlı talep halinde bu miktarın daha da düşebileceğini, paketli istenilmesi halinde, ambalaj ve doldurma maliyetlerinin fiyata ekleneceğini belirttiler.

Yorum yapın

+ 86 = 91