Satsuma Mandalina da Naylon Örtü Sorunu..

Satsuma, ülkemizde yetiştirilen mandalina çeşitlerinin en önemlilerinden birisidir.  . Japon menşe’ilidir. Japonya dan Batum’a, sonra da Rize’ye geldiği için ülkemizde tüketiciler bu tür mandalinayı “Rize Mandalinasıolarak bilir. Ekim ayından başlayıp, aralık ayına kadar hasadı yapılır. Kabuğun meyve etine bağlılığı gevşektir. Renk, koku ve kalitesi yüksektir. Olgunlaşma döneminden sonra hasatta kabuğun etten ayrılması kolaylaşır.

IMG_8849Ancak sorunları da vardır. Olgunlaşmadan sonra hasat döneminin geçirilmesi ve özellikle yağmur dönemleri sonunda, kabukta yumuşama, koflaşma, dış kabukta leke oluşması ve hatta meyve içinde kurtlanma baş gösterir.

Bu nedenle, bölgemizde de üreticin satsuma mandalinaların  üzerini naylonla kaplayarak yağmurdan korumak gibi bir yöntemi tercih ettiği yaygın olarak görülmektedir. Üreticinin ağaçlarını naylonla kaplamaktaki amacı, hasat süresini uzatmak ve mandalinanın hasatının bittiği tarihlerden sonraki bir tarihte mandalinasını hasat etmek ve daha iyi fiyatlarla ürününü değerlendirebilmek arzusudur.IMG_8850

Bu uygulama yanlış bir uygulamadır.  Ağacın naylonla kaplanması, ağacın hava almasını, fotosentez yapmasını engeller. Gereğinden fazla ısınan ağaç su kaybeder. Naylonla kaplanan ağaçlarda meyve gözünün oluşmadığı ve bir sonraki yıl çok az  ürün alındığı görülmektedir. Çiftçimiz ürününü daha fazla fiyata satmayı beklerken, bir yıl sonra ağacından ürün elde edememektedir.

Yorum yapın

5 + 2 =