Sulama Havuzunun Yapım Hikayesi

Su hayattır, candır.. Gözle görülen, görülmeyen her yaşayan varlığın suya ihtiyacı vardır. Yaşamın vazgeçilmezidir. Her canlı için çok büyük önem taşımasına rağmen, suyun çiftçi için bir başka önemi vardır.  Onun için tarih boyunca hep suya ulaşmayı, yaşadığı ve tarım yaptığı yere suyu taşımayı hedeflemiştir.

Teknoloji, damlama sistemleri gelişti ve artık yamaç, dik araziler bile çiftçinin ilgi alanına girdi. Oraları düzeltti, tarla haline getirdi, üretim yapıyor. Düz arazilere binalar dikildiği, fabrikalar kurulduğu ve birazda mecbur kaldığı için bunu yapıyor.

Peki tarla haline getirdiği arazilerini nasıl suluyor. Anlatalım… Hem de somutlaştırarak anlatalım.. Resimde görülen havuz, İhsaniye Köyü çiftçileri tarafından yapılan bir tarımsal sulama havuzunun kazı-dolgu görünümüdür.  IMG_8842

6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir Sınırlarının genişletildiğini, bu sınırlar içerisinde kalan köylerin de Büyükşehir’lerin mahallesi haline getirildiğini bir süre önce anlatmıştık. İhsaniye köyü de, bu değişiklikten etkilenen pek çok  köyden birisi.. İhsaniye köyüne de hizmet Köye Yönelik Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından götürülürdü. Sonra bu birimler kapatıldı ve tüm makine, tesis ve personeli ile birlikte Valiliklere bağlı Özel İdare Müdürlüklerine devir edildi. Köylüler bu değişikliğe uyum sağlamaya çalışırken, bu defada Özel İdare Müdürlükleri tüm varlıkları ile birlikte Büyükşehir Belediyelerine devir edildi.

İhsaniye köyü, muhtarı ve köylüleri de, tarlalarına, bahçelerine su getirebilmek için yıllarca görüşmedik birim, müdür, amir bırakmadılar. Son olarak Büyükşehir Belediyesine başvurdularsa da arazilerini sulayacak suyu getirtemediler. Aylarca, yıllarca ağaçlarına verebilecek bir damla su için mücadele ettiler.

Ta ki; İhsaniye Köyünün başarılı muhtarı Rıza YILDIZ ile 79 Sayılı Evci Tarım Kredi Kooperatifinin aktif müdürü Ömer CENGİZ’İN işbirliği yapmasına kadar. Görüşmeler sonucunda, tüm köyün ihtiyacını karşılayacak bir sulama havuzunu, hem de kendi kaynakları ile ve borçlanarak yapma fikri gelişir. Günlerce süren toplantılardan sonra, sulanacak alanlar belirlenir, çiftçi bir araya getirilir, destekleri alınır. Orman Genel Müdürlüğünden yer temini yapılır, gerekli izinler alınır ve Evci Tarım Kredi Kooperatifinin işbirliği ile havuz yapımına başlanır.

IMG_8837Yapılacak havuz membran türü bir havuzdur. 10 Bin Tonluktur. 40 x 60 x 4.5 ebadındadır. 2 bin dönümlük bir alanı sulayacaktır. Havuz yapımı için 90 çiftçinin iştiraki  sağlanmıştır. Havuzun kapasitesini genişletme ve sulanacak alanı üçbinbeşyüz dönüme çıkartma imkanı bulunmaktadır. Yapılacak havuz iki hattan beslenecek şekilde ve çiftçinin ihtiyacını her türlü karşılayacak şekilde planlanır.  Havuzun kazı, dolgu, trafo, dağıtım ve diğer üniteleri ile birlikte yapım maliyeti 800 Milyar TL.dir. Tarım Kredi Kooperatiflerine ait Tarım Kredi Plastik ve Damlama Sulama Sanayi A.Ş. malzeme destek ve öncülüğü ile işin yapımına başlanır.

Bu işle birlikte Evci Tarım Kredi Kooperatifinin 900 Milyar TL olan hedef bütçesi 1.750.000.-TL.ye ulaşır. Havuzdan yararlanacak çiftçilere 4 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi verilir, çiftçi borçlandırılır.

Çiftçi borçlanmıştır ama mutludur. Dört yıl boyunca borç ödeyecektir ama tarlasını sulayacak suyu bulmuştur. Ciftçi-kooperatif işbirliğinin en güzel örneği sergilenmiş ve bir ilk gerçekleştirilmiştir. Çiftçi kendi imkanları ile kooperatif işbirliği ile suya kavuşmuştur.

Bunu ne için anlattık. Mükemmel bir işbirliği ile ortaya çıkan bir başarı öyküsü gizli kalmasına gönlümüz razı olmadı. Hem de düz tarım arazilerini betonlaştıranlar suya kavuşmanın ne demek olduğunu belki anlar diye umut ettik.

Yorum yapın

+ 49 = 51