Tarım da Stratejik Planlar Başarısız mı?

tarım1980’li yıllar Türkiye’nin dışa kapalı, planlı ekonomi modelinden vazgeçip, dışa dönük, liberal politikalar uygulanmaya başladığı yıllardır. Bu politikalar devlet politikalarını da etkilemiş ve tüm iktisadi hayatın planlandığı modeller yerine, bakanlıklar düzeyinde, hizmet alanları ile ilgili belirli hedeflere yönelik stratejik planlar yapma gibi bir yöntem tercih edilmiştir.

Bu maksatla, 26.05.2006 tarih ve 26179 Sayılı Resmi Gazete’de   “Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik  yayımlanmış ve bu yönetmelik ile stratejik planları uygulanmasına ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Yönetmelik ile amaçlanan kurumların varolan durumlarının tespit etmek, güçlü ve zayıf yönlerinin belirlemek ve  bu tespitlerden sonra kurumları geleceğe yönlendirmektir.

Adından da anlaşılacağı gibi stratejik Plan  önemli bir belgedir. Strateji ise, önceden belirlenmiş bir amaca ulaşmak için tutulan yol demektir. Bu nedenle, stratejik planlanan ile amaçlanan nihai hedef başarıdır.

İyi planlar yapılması ve stratejik planların başarı olması için;

  • Amacın iyi belirlenmesi ve hedeflerin tutturulması önemlidir.
  • Stratejik planları yapanların ehil, ehliyetli, liyakatli ve vizyon sahibi olması gerekir.
  • Plan yapanlar üreticinin yanında, bizzat saha da olmalıdır.
  • Bağlı oldukları kurumların demokratik bir yapıya sahip olması, kurum içerisinde yarışma koşullarının oluşması ve katılımcılık ilkelerinin hakim olması temel ilkedir.
  • Bağımsız olunmalıdır. Bir partinin politikası yerine tarımın ihtiyaçları belirlenmelidir.
  • Moral, motivasyon unsurunun kusursuz olması arzu edilir.
  • Başarı halinde başarıda payı olanları ödüllendirmek önemlidir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da ilgili yönetmelik uyarınca, bünyesinde Gıda Tarım Strateji Geliştirme Başkanlığı oluşturmuştur. Bu başkanlığın görevlerini;1658273_611640432245781_834891959_o

  • Tarım kesimine yönelik hizmetlerde çözüm yollarının bulunması,
  • Tarım paydaşları arasında mutabakat sağlanarak kısa-orta–uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi,
  • Uluslararası antlaşmalar ve getirilen yükümlülüklerin ve AB‟ye üyelik sürecinin tarımsal hedefleri,
  • Uluslararası ticarette tarımsal üretim stratejilerindeki değişim, tarım ve çevre ilişkileri, tarımda yeniden yapılanma olarak belirlenmiştir.

Gıda Tarım Stratejileri Geliştirme Başkanlığı da görevlerine uygun olarak çok sayıda stratejik planlar yapmıştır. Son olarak 2013/1017 Stratejik plan hazırlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Tarımda ki hedeflere bakıldığında, bu planların hiçbir işe yaramadığı, hedeflerin ise hiç bir zaman tutturulamadığı hemen farkediliyor.. Hiçbir yatırımcı da bu planlara bakarak yatırımını yapmıyor.

Bu nedenle, gıda ve tarımla ilgili gerçekçi çözümler sunmayan, planlama tekniğine uygun olmadan yapılan stratejik planlar yerine,  daha gerçekçi ve  5 ila 10 yıllık süreleri kapsayan Tarım Politikaları belirlemesi daha gerçekçi olacaktır.

 

Yorum yapın

77 − = 70