Tekniği Tarımla Buluşturan Adam..

IMG-20160609-WA0002Kilislidir.. Ali Büyükgüçlü..

Bilinen bir şey var ki; Kilisliler ticareti sever.. Tüccardırlar..

İsterler ki, çocukları da ticaret yapsın, paralar kazansın.. işlerinin bir ucundan tutsunlar.

Ama o farklıdır. Ticarette gözü yoktur.

Küçücük yaşında bile hayalleri vardır. Büyük şehre gidecek makine mühendisliği tahsili yapacak, hem de en iyisi olacaktır.

Hızla okulları bitirir. Üniversite sınavında İstanbul da bir okul kazanır ve okuluna kayıt yaptırır. Ama öğrenir ki, Almanya’da Münih Teknik Üniversitesinde Alman ekolü ile Alman disiplini içerisinde daha iyi makine mühendisleri yetişmektedir. Kararını verir.. Almanya’ya gidecektir.IMG-20160609-WA0005

İstanbul da bir iş bulur ve bir kaç aylık çalışma sonucu elde ettiği kazanç ile Almanya başvurusu yapar. Kabul edilince de en kısa yoldan ver elini Almanya..

Münih Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesine başvurur. Türkiye’deki notları o kadar iyidir ki, başvurusu hemen kabul edilir. Bir yandan eğitime devam ederken, bir yandan da çalışma hayatını sürdürür.

Mezun olduktan sonra bir dünya markası olan Siemens’in araştırma-geliştirme bölümünde 15 yıl boyunca Elektromekanik Mühendisi olarak çalışır. Üretimi yapılan bir çok ürünün geliştirilmesine önemli katkılar yapar. Aynı süre içerisinde Münih Teknik Üniversitesinde dersler vermeye devam eder.

Sonra.. Türkiye sevdası, memleket aşkı depreşir ve kararını verir.. Mersin’de küçük IMG-20160609-WA0007bir arazi alır ve ailesi ile birlikte dönüş yaparlar.

Bir yandan Mersin Üniversitesinde dersler vermeye devam ederken, diğer yanda küçücük bahçesinde bitkiler yetiştirmeye, fidanlar dikmeye başlar. Kendisini artık yepyeni bir dünyanın içerisinde bulmuştur. Gezdiği her yerde, farklı fidanlar bulur.. Yurt dışına her çıktığında değişik türleri Türkiye’ye getirir.

Bahçesini şöyle bir dolaştık..

Zeytin’de adeta bir gen bahçesi oluşmuş.. Bildiğimiz, bilmediğimiz bir çok zeytin türünü bulmuş ve bahçesinin bir kenarına dikmiş..

Avokado da, narenciye de öyle.. Ülkemizde bulunabilen her türden bir ağacı var dersek mübalağa etmiş sayılmayız.

Almanya’dan getirdiği üzüm hevenkleri, yaban mersin fidanları, franbuazlar, kahve ağaçları, hünnaplar da bahçenin IMG-20160609-WA0006değişik bölümlerinde yerini almışlar ve deneme üretimine başlamışlar.

Ama en önemli üretimi Tropikal bitki konusunda..

Bahçesinin her köşesinde bir çeşit tropikal bitki var.. Papaya, guava, marakuya, fecoya, pepino, granadilla, pasiflora ve bilemediğimiz türler.. O kadar çok ki.. Bir yandan meyvesini üretirken, bir yandan da fidan yetiştiriyor ve bu fidanları dağıtıyor. İstiyor ki, bu tür üretim çoğalsın ve çiftçiye de, ülkeye de bir katkısı olsun..

Araştırma-geliştirmedeki tecrübesini, teknik bilgisini tarımla buluşturunca harikalar yaratmış Ali Büyükgüçlü..

Eline, yüreğine sağlık…

Yorum yapın

− 3 = 4