Zamanı Gelince Seversiniz Bamyayı…

IMG_9382İlginç bir sebzedir bamya.. İnce işçilik gerektirir. Bıçakla sapı şapka gibi kesilir, kesilirken delikleri ortaya çıkartılmaz. İyi kesilmemiş bamya salyalanır.

Ekşisi iyi ayarlanmalıdır. İyi ayarlanamamış ekşi ağızda iyi tatlar bırakmaz. Bu nedenle, bamyayı ancak usta eller pişirebilir. Usta ellerde pişen bamyaya doyum olmaz.

Çocuklar sevmez.  Sevmeleri için belirli bir yaşa gelmeleri gerekir. O yaş gelince de, hiç şüpheniz olmasın herkes bamya’yı çok sever.

Çözülebilir lifleri nedeniyle metabolik toksinleri yok eder. Sinirim sistemindeki asidi nötralize eder. Demir, kalsiyum,IMG_9379 magnezyum ve manganez gibi mineraller ihtiva eder. Kilo vermeye yardımcı olur. Kemik yapısını güçlendirir.

Peki nasıl yetiştirilir bamya.. Ustalara sorduk. Sizin için öğrendik. İşte anlattıkları.

Bamya, şubat ayında toprakla buluşturulurmuş.. Mayıs ayında da ilk hasat başlarmış. Hasat ise Kasım ayına kadar peyder pey günde veya en fazla üç günde bir yapılırmış. Dönümde 35 -40 kilogram bamya aldıkları taktirde bu verimli bir üretim sayılırmış.

IMG_9387Çiftçimiz, Şubat ayında toprağı işleriz. Taban gübresini atarız, fidanları toprağa bırakır ve hasat’ın bitmesine kadar sürekli mücadeleyi sürdürürüz. Her sulamada gübre atarız, iç kurduna ve mantar’a karşı ilaçlama yaparız. Sulamayı kararında yaparız. Fazla sulama bamyayı fazla büyütür ki; büyümüş bamyanın ticari değeri kalmaz. Her gün yada üç günde bir hasat yapmalıyız ki, yeni çiçekler bamyaya dönsün. Bamya yetiştiriciliği hem emek, hem  maliyet ister diyorlar.

Bamyanın değişik türleri bulunmakla birlikte bölgemizde en çok “beşparmak” denilen tür yetiştiriliyormuş. Bu tür hem tüketici tarafından tercih ediliyor, hem de dikensiz olması nedeniyle hasat sırasında toplayanın ellerine zarar vermiyormuş.

Çiftçimiz; bamya’nın en önemli sorunu hasat’ıdır. Eğer aile işletmesi değilseniz ve işçi çalıştırıyorsanız bamyadan IMG_9386para kazanmanız mümkün değildir. Bir işçi en fazla 35-40 kg. hasat yapabilir. Hem bu durum maliyetlere önemli bir etki yapar, hem de minik minik bamyaları toplamak sıkıcı bir iştir. İşçi bulmakta sorun yaşarsınız..diyor..

Bamya da bilinenin aksine 2 cm uzunlukta olanları tercih etmek gerekirmiş. Bu boydaki bamyaya boncuk bamya denirmiş. 2 cm.den küçük olanlarda lif oluşmaz, daha büyüklerinde ise kartlaşma meydana geldiği için tercih edilmezmiş..

Hal’de 5 liraya satılıyormuş. Kendimize yövmiye yazmadığımız için masraflarımız düşüyor ve elimize üç beş kuruş kalıyor. İşçi çalıştırsak kazancımız işçi yövmiyesine gider diyorlar.

Hadi artık. Bu kadar emek karşılığını bulsun. Alın bir kilo bamya ve pişirin..

Afiyetle yiyin..

Yorum yapın

− 2 = 1